Udgivet: 15.09.16
En gruppe norske sikkerhedsansvarlige var på kursus i at ødelægge ting hos DBI. Hegn, mure, vinduer og døre blev gennembrudt i en række øvelser, der gav kursisterne en større praktisk forståelse for deres daglige arbejde.
Hegnet ligner en uoverkommelig udfordring for den almindelige indbrudstyv. Tremmerne og rammen af metal er kraftige, og der løber kabler på tværs af tremmerne. Alligevel tager det kun få minutter, før hegnet er gennembrudt. Det er dog heller ikke en gennemsnitlig indbrudstyv, der står for arbejdet, men en kursist med specialværktøj – i dette tilfælde en mekanisk boldsaks og en mukkert.
Øvelsen er en del af et fire dage langt kursus lavet specifikt til en række sikkerhedsansvarlige fra forskellige dele af den norske stat og det norske militær. Hegnet bliver ladt ødelagt tilbage i en bunke af ødelagte elementer. Den bunke kommer i løbet af de fire dage også til at indeholde vinduer, døre, mure, metalskabe og metalbokse.
- Formålet med kurset er at få en bedre praktisk forståelse af, hvad der er behov for, når man skal sikre en bygning. Samtidig handler det om at finde ud af, hvad de produkter og elementer, vi har, egentlig kan holde til. Det er svært at vide i praksis, men det her er en måde at finde ud af det på, siger seniorrådgiver ved det norske forsvars sikkerhedsafdeling, Erik Bekeng, og fortsætter:
- Deltagerne får lov at prøve at bryde igennem en række sikringselementer på egen hånd og bliver undervist i, hvordan man kan gøre det med det rette værktøj. Når man ser det med egne øjne, giver det en helt anden bevidsthed om, hvordan det kan gøres.
Krigskunst og indbrud
Det virker måske som lidt af et paradoks, at sikkerhedsansvarlige øver sig i at bryde ind. Men faktisk giver det rigtig god mening.
- Sun Tzu, den kinesiske general, der skrev Krigskunsten, sagde, at den, der kender sig selv og sin fjende, vil vinde 100 slag. Ved at se, hvad forskellige værktøjer er i stand til, lærer vi fjendens kapacitet at kende. Og ved at se, hvordan en række elementer kan forceres, lærer vi vores egen modstandsevne bedre at kende, forklarer Erik Bekeng.
Med andre ord: Jo bedre de sikkerhedsansvarlige er til at bryde ind, desto bedre er de til at sikre de bygninger og områder, de har ansvaret for.
Krav til kursusudbyder
Kursets art stiller krav til udbyderen. Det er derfor, nordmændene er hos DBI i Danmark.
- Dels er der meget, der skal installeres og gøres klart, og dels kræver det en lang række værktøjer og kendskab til brugen af dem fra kursusudbyderens side. Vi ville have det bedste kursus, og det får vi her. Rammerne er gode, og der er ikke mange, der ved lige så meget om sikring som DBI’s medarbejdere. Både fagligt og pædagogisk har vi vældig god erfaring med DBI, siger Erik Bekeng.
Hvis du vil vide mere om sikring og test af sikringsløsninger, så kontakt leder af DBI’s sikringsafdeling, Jesper Florin på tlf.: 51 35 37 07 eller e-mail: jfl@brandogsikring.dk.