Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Projekt: GenDør

Projektets formål har været at åbne muligheder for genbrug af branddøre ved at udvikle en metodik til genbrug af branddøre i brandklasse 4-byggerier samt at demonstrere genbrugte branddøre i det århusianske demonstrationsbyggeri TRÆ. (Se projektresultater længere nede på siden).

Fra det tidspunkt, hvor en branddør tages ud af et byggeri, har man at gøre med en komponent, der ikke længere er dækket af dens oprindelige dokumentation. Som det ser ud i dag, er det nærmest umuligt at genbruge branddøre og andre byggekomponenter sikkert i større skala i byggeriet. Der er derfor behov for en metodik, der muliggør sikker genbrug af brugte byggekomponenter. GenDør-projektet har fungeret som et første skridt i udviklingen af en sådan metodik.

»Som det ser ud i dag, er det nærmest umuligt at genbruge branddøre og andre byggekomponenter sikkert i større skala i byggeriet.«

I GenDør-projektet har DBI i tæt samarbejde med Kilden & Hindby, Artelia og Lendager udvalgt branddøre til projekt TRÆ hos GenByg.

Herefter har DBI i dialog med Artelia foretaget en bedømmelse af dørene. I alt er tre genbrugsbranddøre blevet installeret i byggeriet, hvor de fungerer som en showcase for brug og placering af genbrugsbranddøre i et konkret byggeri.

Sideløbende har der været fokus på metodeudvikling rettet mod undersøgelse og muliggørelse af genbrug af branddøre. Der er i alt udviklet fire produkter. Se resultaterne her:

1. Vejledning til nedtagning og transport af branddøre
2. Tjekliste til visuel inspektion af genbrugte branddøre Åben fil
3. Vejledning til montering af genbrugte branddøre
4. Tænkemetode til kompenserende tiltag og placering af genbrugte branddøreÅben fil

OBS: Produkterne skal give brandrådgivere og adskillere et værktøj til at vurdere, om en dør er i acceptabel stand. Intet af ovenstående kan sidestilles med brandteknisk dokumentation som f.eks. en prøvningsrapport, klassifikation mv. Tjeklisten til visuel dokumentation er ikke bevis for dørens brandmodstandsevne. Det er ikke endelige produkter, der fører en godkendelse eller sikkerhed med sig – men det er et godt udgangspunkt for et næste skridt, et nyt projekt og bedre praksis omkring udvælgelse af branddøre til genbrug.

Fakta om projektet

Projektet løb fra november 2023 til december 2024. Projektet er støttet af We Build Denmark. Projektets partnere er Enemærke & Petersen, Lendager, Artelia, Genbyg samt Kilden & Hindby

Læs også om nogle af vores øvrige projekter:

Projekt: Knast

ReSource fokuserer på produktoptimeringen og erstatningen af cement i to konkrete byggematerialer; Komproments facadetegl og Troldtekts akustikplade…

Læs mere

Projekt: Brandbank

Ny vidensbank vil samle og dele brandtests af biogene byggematerialer, og dermed give byggeriets aktører…

Læs mere

Spireprojekt: Upcycling Orangeri

Genbrugte træelementer til fremme for fællesskabet i boligforeninger eller offentlige institutioner…

Læs mere

Kontaktperson

 

Cecilie Hvidt Grønborg
Cecilie Hvidt Grønborg Innovationskonsulent, Advanced Product Development

RELATEREDE NYHEDER OG PROJEKTER

GenDør finder genvejen til genbrug af branddøre

Hvordan kan man tilvejebringe tilfredsstillende dokumentation for brandsikkerheden, når man vil genbruge branddøre i nybyggeri? Det er projekt GenDør hos DBI ved at finde svaret på.

Projekt ReDoor - Vejen til genbrug og take-back af branddøre

DBI og dørproducenten JELD-WEN, der i Danmark markedsføres under brandet SWEDOOR, har en vision om…

Gamle branddøre består brandtest med bravur

DBI og dør- og vinduesproducent, Jeld-Wen, analyserer og dokumenterer i projektet ReDoor brandmodstandsevne for genbrugte branddøre og udvikler dokumentationsmetoder og mulighed for certificering. De indledende brandtests viser, at både gamle døre og kunstigt slidte døre klarer sig overbevisende.

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING