Projekt: Brandbank
Ny vidensbank vil samle og dele brandtests af biogene byggematerialer
Ny vidensbank vil samle og dele brandtests af biogene byggematerialer
En af de største barrierer for at anvende flere biobaserede byggematerialer er manglen på tilgængelig viden og dokumentation om deres brandmæssige egenskaber. Det bliver hurtigt dyrt og tidskrævende, hvis alle produkter skal brandtestes og dokumenteres. Derfor har Træinformation, Artelia og DBI indgået partnerskab om at indsamle, analysere og formidle eksisterende brandtests fra både ind-og udland. Projektet skal munde ud i vidensportalen BrandBank, hvor byggeriets aktører både kan få inspiration og adgang til den værdifulde dokumentation.
»På kort sigt skal projektet klæde branchen på med brugbar brandteknisk dokumentation.«
Viden til hele branchen
På kort sigt skal projektet klæde branchen på med brugbar brandteknisk dokumentation, der gøres mere operationel ved bl.a. at tilføje klimaaftryk (LCA) for de udvalgte konstruktioner. Ved at benytte sig af enkel formidling, der favner en bred målgruppe af byggeriets aktører, vil projektet også styrke den fælles grundforståelse for brandtekniske termer og
konstruktive aspekter. Formålet er at skabe bedre forudsætninger for, at flere kan tage del i dialogen om, hvordan man fremmer de biogene løsninger uden nødvendigvis at have en dyb brandteknisk indsigt.
Et indspark til lovændringer
Den mere langsigtede plan er at bruge den opsamlede viden til at udpege de områder, hvor der fortsat mangler data og dokumentation. Ved at skabe en fælles database kan man bedre indkredse behovet for de brandtest, den fortsatte udvikling vil kræve.
Et andet væsentligt sigte med projektet er at udlede de regulatoriske knaster, så kommende bygningsreglementer og love ikke spænder ben for det biogene byggeri. DBI –Dansk Brand-og sikringsteknisk institut er projektets brandtekniske partner og har beskæftiget sig med problemstillingen gennem projekter som Wood:UpHigh og Biofacades:UpHigh–to projekter, der netop ønsker at vise vejen til præaccepterede løsninger for biogene konstruktioner, så de nemmere kan konkurrere med de konventionelle.
Fakta om projektet
Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania, Dansk Træforening, Træ i byggeriet, Træ-og møbelindustrien, Træelementforeningen, Kauffeldt Fond/ Keflico, Spærfabrikantforeningen, brancheforeningen for biobaserede isoleringsmaterialer og Uddannelses-og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt.
Læs også om nogle af vores øvrige projekter:
Projekt: BioFacades:UpHigh
Projektet skal rykke på grænserne for hvor højt vi i Danmark kan bygge facader i træ og andre biobaserede materialer, som hverken er brandbeskyttede eller…
Projekt: Knast
ReSource fokuserer på produktoptimeringen og erstatningen af cement i to konkrete byggematerialer; Komproments facadetegl og Troldtekts akustikplade…
Spireprojekt: Upcycling Orangeri
Genbrugte træelementer til fremme for fællesskabet i boligforeninger eller offentlige institutioner…
DBI lancerer sammen med Træinformation og Artelia projekt ’BrandBank’, der skal accelerere det biobaserede byggeri. Den fælles platform skal give hele byggebranchen adgang til data og dokumentation, der letter udfordringen med at gøre byggeriets grønne omstilling brandsikker.
DBI har testet og demonstreret, at en biogen skalmurs brandmodstandsevne kan leve op til brandklasse EI 30. Projektets skalérbarhed gør det nu muligt at brandbeskytte et bredt udvalg af biogene isoleringsmaterialer med den testede konstruktion.
Yderligere to nedskalerede facadetests af stråkonstruktioner er udført i det nyeste MUDP-projekt, hvor målet er at bygge montagebyggeri i flere etager med biogene materialer. Senere på året venter en facadetest i fuld skala.