Knaster er en knast i anvendelsen af træ
Træ med mange knaster kan være ildeset – bl.a. fordi harpiks i knasterne gør de brandtekniske egenskaber til noget af et lotteri. Projektet KNAST har forsøgt at få trælameller af frasorteret træ til at leve op til brandklassifikation B-s1,d0.
CER: Rettidig omhu reducerer risici
Virksomheder inden for kritisk infrastruktur skal forebygge hændelser. Det foreskriver EU-direktivet CER. Andreas Norstedt, sikkerhedsrådgiver hos DBI, giver her opskriften på, hvordan man griber det an.
7 dødssynder i hotellers brandsikkerhed
78 mennesker omkom, og mere end 50 blev såret under branden på skisportshotellet Grand Kartal Hotel i Tyrkiet i januar. Angiveligt pga. alvorlige fejl og mangler i hotellets brandsikkerhed. Her forklarer Brian V. Jensen, markedschef for byggeri hos DBI, hvor godt et hotel i samme størrelse bør være brandsikret i Danmark.
Et skridt nærmere fuldskalatest af stråfacade
Yderligere to nedskalerede facadetests af stråkonstruktioner er udført i det nyeste MUDP-projekt, hvor målet er at bygge montagebyggeri i flere etager med biogene materialer. Senere på året venter en facadetest i fuld skala.
Clash mellem dansk og europæisk klassifikationssystem af byggevarer
I Danmark kan der anvendes både et nationalt og et europæisk klassifikationssystem til deklarering af de brandtekniske egenskaber af byggevarer. Forudsætningerne for anvendelsen af de to systemer er dog forskellige og skaber tvivl hos byggevareproducenterne.
Nyt center skal modne Danmark til usikker fremtid
Med oprettelsen af Resilienscenter Danmark styrkes udviklingen af viden og løsninger, der kan hjælpe virksomheder og organisationer med at leve op til nye krav om øget robusthed. Centret samler de syv danske GTS-institutters indsats for at fremme vækst og eksport af resiliensteknologi – og ultimativt gøre Danmark mere resilient.
Ny DBI-brandtest med 200 kg blykugle
3 kraftige slag efter endt klassifikationstest er en del af DBI’s nye brandtest, Impact Test. Testen bruges bl.a. til vægge i industri- og lagerbygninger, hvor der kan stilles et øget krav til væggenes robusthed ved brand.
Brandsikkerhed er ikke en showstopper for grøn omstilling i byggeriet
Vi skal gøre brandsikkerhed til et designparameter i byggeriet. Og ikke se dokumentationskrav til byggematerialer som en stopklods, men som en drivkraft for innovation i byggeriet. Læs debatindlæg af Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development i DBI.
Gamle branddøre består brandtest med bravur
DBI og dør- og vinduesproducent, Jeld-Wen, analyserer og dokumenterer i projektet ReDoor brandmodstandsevne for genbrugte branddøre og udvikler dokumentationsmetoder og mulighed for certificering. De indledende brandtests viser, at både gamle døre og kunstigt slidte døre klarer sig overbevisende.
CER-lovgivningen vil styrke erhvervslivet
Implementeringen af CER-direktivet er sund fornuft på dåse og vil ikke blot beskytte de kritiske enheder, men også styrke dansk erhvervsliv. Det mener Jesper Florin, leder af DBI’s afdeling for sikring og resiliens.
Gode muligheder for genbrug af konstruktionstræ
Der er mange barrierer, men også løsninger, hvis byggebranchen skal genbruge konstruktionstræ i det primære byggeri. Det viser projektet Upcycle 3.0, som har udarbejdet et roadmap, der skal bane vejen. I projektet har DBI opnået gode resultater ved test af gammelt konstruktionstræs brandtekniske egenskaber.
Sådan minimerer man brandrisici ved solcelleanlæg
Solcelleanlæg på tage øger risikoen for brandspredning i tilfælde af brand. Så hvordan undgår man, at der overhovedet udbryder brand? Og hvordan undgår man brandspredning, hvis der alligevel opstår brand? Det kan man få svar på i DBI’s nye vejledning om brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg.
Brandrådgivere bør tegne 3D-brandplaner i BIM ved større projekter
Det sparer tid og reducerer fejlprocenten, hvis brandrådgivere tegner brandplaner direkte i BIM ved større projekter. Det gør DBI’s brandrådgivere allerede nu – og håbet er, at 3D-brandplaner med tiden kan blive normen blandt alle landets brandrådgivere.
Ny ’BrandBank’ skal samle viden om brandtest af biogene materialer
DBI lancerer sammen med Træinformation og Artelia projekt ’BrandBank’, der skal accelerere det biobaserede byggeri. Den fælles platform skal give hele byggebranchen adgang til data og dokumentation, der letter udfordringen med at gøre byggeriets grønne omstilling brandsikker.
NIS2: Øg sikkerheden – ikke utilfredsheden
Multifaktorautentificering, kontinuerlig autentificering, sikret kommunikation og nødkommunikationssystemer er også på to-do-listen for NIS2. Men løsningerne skal være proportionelle i forhold til risiciene; ellers risikerer man at investere for meget og gøre medarbejdernes arbejdsdag unødigt besværlig. Det understreger Daniel Appelon Storgaard, sikkerhedsrådgiver hos DBI.
Ny AI-assistent finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav
DBI lancerer Fire Assistant, som med kunstig intelligens hjælper bl.a. arkitekter, byggerådgivere og entreprenører med svar på spørgsmål om brandkrav og brandsikkerhed.
Erfaringer fra Schweiz afslører interessante muligheder inden for træbyggeri
DBI’s nylige studietur til Schweiz viste nye løsninger og lempeligere krav til træbyggeri, end vi kender dem fra det danske bygningsreglement. Spørgsmålet er, om vi bør gå samme vej i Danmark?
Gamle døre får nyt liv og bedre røgtæthed
Kan man forbedre røgtætheden på gamle døre til lejligheder? Netop det har været omdrejningspunktet for et projekt, hvor DBI og A4 arkitekter og ingeniører A/S har testet forskellige forbedringer, der kan få gamle døre til at leve op til nutidige klassifikationskrav.