7 gode råd til bedre it-sikkerhed

Udgivet: 07.06.21

Cyberangreb udgør en reel trussel, og antallet af tilfælde er stigende. DBI deltager sammen med Danske Vandværker og Derant i et dansk udviklingsprojekt, Samarbejdende Cybersikkerhed, som med støtte fra Industriens Fond skal styrke it-sikkerheden på vandværker og i danske SMV’er.

Derfor har vi samlet syv gode råd, der kan styrke vandværkers og SMV’ers it-sikkerhed:


 1. Hold software og styresystemer opdateret
  Det er god it-adfærd at holde sin software og styresystemer opdateret. På den måde lukker du potentielle sikkerhedshuller, der kan gøre din enhed mere sårbar over for hackerangreb.

 2. Begræns software til det nødvendige
  Forhold dig kritisk til den software, der installeres. Alt software kan indeholde fejl. Installér derfor kun software, der er strengt nødvendigt. Ligesom det fra tid til anden er en god idé at rydde op i software, der ikke længere benyttes.

 3. Brug kun arbejdscomputeren til arbejde
  Hvis du bruger din arbejdscomputer til hjemmebrug, øger du risikoen for hackerangreb. Det kan være gennem mails, usikre programmer eller spil.

 4. Spot mistænkelige mails
  Hackerangreb sker typisk pga. brugernes adfærd. Vær særligt varsom over for såkaldte phising-mails, der forsøger at franarre dig personlige oplysninger eller penge.

 5. Lav en stærk kode
  Husk at bruge stærke adgangskoder, der bruger minimum 10 tegn, store bogstaver, tal og symboler. Husk også at bruge unikke koder.

 6. Antivirus og firewall
  Antivirus og firewall er to grundlæggende beskyttelsesformer, som alle bør benytte sig af. I mange tilfælde kan det være medvirkende til, at man kommer hackerangreb i forkøbet. Dog er det ikke en komplet løsning.

 7. Benyt to-faktor-login (to-faktor-godkendelse)
  Med to-faktor-login får du en ekstra beskyttelse. Selv hvis hackerne får fat i dit brugernavn og adgangskode, mangler de nemlig stadig den kode, der bliver sendt til din telefon på sms.


Få en it-beredskabsplan

Som en del af projektet, har vi samarbejdet med Danske Vandværker om at finpudse vores it-beredskabsplan, så den er blevet mere praksisnær.

Du kan allerede nu købe en it-beredskabsplan gennem DBI ved at kontakte sikringsafdelingen på sikring@brandogsikring.dk

Om projektet

DBI har i samarbejde med Danske Vandværker og it-sikkerhedsfirmaet Derant igangsat et projekt, som skal styrke cybersikkerheden hos danske vandværker. Projektet udvikler en it-sikkerhedsløsning, som er optimeret til medlemmerne af Danske Vandværker, og som muliggør vidensdeling og samarbejde omkring it-sikkerhed. Ud over løsningen indeholder projektet også uddannelse og træning i it-sikkerhed for Danske Vandværkers medlemmer.

Projektet er støttet af Industriens Fond.

Læs mere om projektet her

Flemming-Lorentzen

Projektansvarlig:
Flemming Lorentzen
Risiko- og sikringsrådgiver Eksamineret Sikringsleder®, CFPA. Brandteknisk Diplomuddannelse®, CFPA. Event Safety and Security Management, Edinburg Napier University

Telefon: 50 80 65 56
E-mail: fll@brandogsikring.dk

KLIK HER FOR AT TILMELDE DIG DBI's NYHEDSBREV

Vilkår for brug af DBI’s website

Copyright© Alt materiale på DBI's webside er beskyttet ifølge loven om ophavsret. Er du i tvivl om, hvordan du må anvende vores materiale, er du velkommen til at kontakte os på dbi@brandogsikring.dk.
Vimeo LinkedIn