Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Gigantisk testhal kan simulere evakuering

Udgivet: 14. november 2023

DBI har været på studietur hos UCL PEARL i London. Det er en testhal, der er så stor, at man kan bygge hele bymiljøer med 500 statister og iagttage, hvordan de reagerer i forskellige kritiske scenarier.

Gem artikel Artikel gemt
Pearl UCL

Hvad kunne du tænke dig at simulere? Evakuering under en brand i et shoppingcenter? Terrorsikring af et julemarked på et torv fyldt med mennesker? Eller en togulykke på en perron?

I London findes en testhal – UCL PEARL – der er så stor, at man kan bygge bymiljøer og teste stort set hvilket som helst scenarie 1:1 i forhold til den adfærd, som mennesker udviser i givne situationer. PEARL (Person-Environment-Activity Research Laboratory) hører under University College London (UCL) og har et areal på 4.000 m2 med 10 meter til loftet.

- Hallen er gigantisk. Der kan være op til 500 statister i de miljøer, man vil afprøve. Desuden er der plads til et tilsvarende antal observatører på sidelinjen til de simuleringer, man udfører, siger Ulla Skjærbæk Johansen, der er funktionsleder i DBI Brandrådgivning.

»Det kunne være interessant at kombinere computersimulering af evakueringer med adfærdspsykologiske studier i fuld skala.«

Evakuering i røgfyldt bygning

Hun var en del af den gruppe medarbejdere fra DBI, som i efteråret var på studietur i London, hvor de bl.a. besøgte UCL PEARL, som blev bygget for et års tid siden. Og ikke alene har testhallen volumenen til, at man kan bygge de fysiske miljøer og samtidig lade et realistisk antal personer agere i dem – man kan også observere statisternes perception og adfærd ved påvirkning af lys, lyd, lugt og sigtbarhed.

- Det betyder, at man bl.a. har mulighed for at simulere evakuering i et røgfyldt miljø 1:1, hvor sigtbarheden bliver dårligere og dårligere, efterhånden som minutterne går, og f.eks. se, om folk agerer, som man havde tænkt eller forudsat det, siger Ulla Skjærbæk Johansen og tilføjer:

- Lyssætningen i PEARL er desuden så ekstraordinær, at de kommer fra Hollywood-produktionsselskaber for at få kalibreret deres optagelsesudstyr.

Computersimulering hos DBI

DBI har faciliteter til at udføre brandtest i fuld skala, men en simuleringshal som UCL Pearl findes ikke i Danmark.

- I dag anvender vi hos DBI digitale værktøjer til simulering af evakuering. Men det kunne være interessant at kombinere computersimulering af evakueringer med adfærdspsykologiske studier i fuld skala, siger Ulla Skjærbæk Johansen.

Læs mere om UCL PEARL.

Ulla Skjærbæk Johansen

Ulla Skjærbæk Johansen

Afdelingsleder - Brandrådgivning

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING