Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Gode råd til en brandsikker jul

Udgivet: 19. december 2023

Julen kan blive en endnu dyrere fornøjelse, hvis ikke man passer på med de levende lys og julemadlavningen. Læs her, hvordan du undgår at sætte fut i det hele.

Gem artikel Artikel gemt
Brandsikker jul

Hvert år rykker beredskabet ud til ca. 3.000 brande i private hjem. Særligt i december måned er der høj aktivitet med næsten tre gange så mange brande som i løbet af årets øvrige måneder. 

Brug af levende lys eller uforsigtighed i køkkenet er ifølge Beredskabsstyrelsen hyppige årsager til brand i julemåneden. Men det kan der gøres noget ved, fastslår Marcello Francati, der er brandteknisk rådgiver hos DBI.

- Vi bruger flere stearinlys og pynter op i vores hjem i december. Det øger brandfaren. For selv en lille flamme kan udvikle sig til en stor brand. Derfor skal du aldrig have stearinlys tændt uden opsyn. Samtidig skal du tænke over, hvor du placerer de levende lys i hjemmet. F.eks. bør du ikke sætte dem i vindueskarmen, hvis du har gardiner, der kan flagre ind i ilden, siger han.

Brandhæmmende spray

Levende lys i juledekorationer og juletræer er blandt de helt store syndere i juletiden.

»Selv en lille flamme kan udvikle sig til en stor brand.«

- Når man nærmer sig juleaften, er lysene brændt godt ned i juledekorationen. Så er granet i dekorationen blevet knastørt, og dekorationen kan derfor nemt antænde, siger Marcello Francati og fortsætter:

- Du kan mindske brandfaren, hvis du giver dine juledekorationer en omgang brandhæmmende spray. Sådan en spray kan købes i de fleste byggemarkeder. Især anbefaler vi at brandimprægnere juledekorationer til ældre mennesker, siger han.

Herudover anbefaler Marcello Francati at have en flaske vand eller en vandforstøver i nærheden, hvis man har levende lys på juletræet.

Røgalarmer

Brandrådgiveren understreger samtidig vigtigheden af at have installeret røgalarmer i hjemmet:

- Alle boliger bør have røgalarmer. Mindst én på hver etage, som kan høres tydeligt i opholdsrum og soveværelser, også når døren mellem rummene er lukket. Og husk altid at teste, at alarmerne også virker, opfordrer Marcello Francati.

Læs også Beredskabsstyrelsen gode råd til en brandsikker jul

5 gode råd


  • Gå aldrig fra levende lys
  • Sæt ikke levende lys i vindueskarmen, hvis du har gardiner
  • Giv juledekorationer brandhæmmende spray
  • Hav en flaske vand klar tæt ved juletræet, når det er tændt med levende lys
  • Hav altid mindst én røgalarm i hjemmet, og husk at teste, at den virker
Marcello Francati

Marcello Francati

Brandteknisk rådgiver

Tlf.: 23 25 73 94

mfr@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING