Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Ny brandbeskyttelse kan bevare gamle konstruktioner

Udgivet: 11. marts 2022

Riv ned, byg nyt. Det er den sikre løsning, når man vil være sikker på byggeriets brandegenskaber. Brandbeskyttelse af eksisterende bygningskonstruktioner er dog også en mulighed.

Gem artikel Artikel gemt
Ovn

Indtil nye metoder og ikke-destruktive tilgange bliver muligt, findes der en vej til at lade eksisterende bygningskonstruktioner af beton, stål og træ bestå i bæredygtighedens og bygningsdesignets navn. Den hedder brandbeskyttelse af eksisterende bygningskonstruktioner.

Det er aktuelt, hvis man vil ændre et byggeris anvendelse, f.eks. fra kontor til bolig, eller hvis man i forbindelse med renovering vil ændre eller fjerne eksisterende brandbeskyttelse af æstetiske årsager, f.eks. ved frilægning af træ- eller stålkonstruktioner.

Men præaccepterede løsninger til brandbeskyttelse kommer til kort, fordi man ikke kender brandegenskaberne for de specifikke gamle materialer, som indgår i de bygningskonstruktioner, der skal bevares. Løsningen på det er brandtest.

- Vi kan i de fleste tilfælde ikke brandteste det gamle produkt, men vi kan teste et sammenligneligt system og på den måde give brandrådgiverne den nødvendige dokumentation, forklarer Niklas Overgaard, der er civilingeniør i DBI’s brandlaboratorium.

Ekstra sikkerhedsfaktor

Løsninger med genanvendelse af materialer og konstruktioner ryger i brandklasse 3 eller 4, så det vil være op til en brandrådgiver at beslutte, hvorvidt der skal kalkuleres med en sikkerhedsfaktor. Det kan f.eks. være, at den brandmaling, som brandtesten er udført med, skal påføres i ekstra tykkelse på den konstruktion, som bevares for at opveje eventuelle reducerede eller ukendte materialeegenskaber. Eller løsningen kan være at tænke i kompenserende tiltag som f.eks. sprinkling.

Ældre bygningskonstruktioner kan sagtens være brandbeskyttede, da de i sin tid blev opført. Men dels sker der udvikling inden for brandbeskyttelsesprodukter og nye mere krævende teststandarder, og dels er det svært at vide, hvor effektiv den gamle brandbeskyttelse reelt er.

- Det kan f.eks. være, at brandmalingen på et tidspunkt er blevet beskadiget eller overmalet med almindelig maling. Derfor kan det være nødvendigt at reducere dens originale brandmodstandsevne eller helt se bort fra den, og hvis konstruktionen stadigvæk skal modstå brand i f.eks. 60 minutter, vil det kræve yderligere brandbeskyttelse, konstaterer Niklas Overgaard.

Niklas O. Lauersen

Niklas Overgaard

Civilingeniør

Tlf.: 23 27 42 62

nol@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING