Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Større kompleksitet i byggeriet øger kompetencebehovet

Udgivet: 2. september 2024

Flere typer brandtekniske installationer, mere kompleks integration mellem anlæggene, sværere dokumentation samt usikkerhed om ansvarsfordelingen i de forskellige byggefaser. Det er den nye virkelighed i byggeriet. Så meget kan gå galt undervejs, og derfor er der brug for større viden i alle byggeriets faser.

Gem artikel Artikel gemt

Får man som elektriker stukket en tegning i hånden, som viser, hvor der skal trækkes kabler i et byggeri, kan man gå to veje: Gøre, som tegningen anviser uden nærmere refleksion, eller bruge sine kvalifikationer til at reflektere over, om det anviste er hensigtsmæssigt eller overhovedet bygbart. Det samme gælder, hvis man som tekniker f.eks. skal installere et ABA-anlæg, der er integreret med en række andre systemer eller funktioner – her kan anlægget også installeres med eller uden omtanke for de øvrige områder og krav, som er relaterede til anlægget.

»Opdages fejlene først i slutfasen af byggeriet, bliver det både dyrt og besværligt.«

- Desværre findes der rigtigt mange eksempler på fejl og uhensigtsmæssigheder i byggeriet, som opstår, fordi de implicerede parter mangler kompetencer og viden – og jo heller ikke ved, hvad de ikke ved og derfor ikke får tænkt hele vejen rundt. Opdages fejlene først i slutfasen af byggeriet og skal laves om på det tidspunkt, bliver det både dyrt og besværligt, siger Peter Buch Christensen, funktionsrådgiver hos DBI, og forklarer baggrunden:

Kompleksiteten i byggeriet er steget markant. Dels har den teknologiske udvikling ændret systemer og komponenter, dels er der et omfattende bygningsreglement at forholde sig til, og dels er dokumentationskravene blevet vanskeligere at opfylde. F.eks. er mange brandtekniske anlæg i dag omfattede af tredjepartskontrol. Samtidig stilles der krav om systemintegrationstest, som skal sikre integrationen mellem anlæggene, ligesom også anlægstyper, der ikke umiddelbart kategoriseres som brandtekniske installationer, kan være omfattede af krav om systemintegrationstest. Det er alt sammen forhold, der kræver løbende kompetenceudvikling for at kunne levere et fagligt indspil, siger han.

Afhængig af kompetente medspillere

Som mellemled mellem installatørerne og byggeentreprenørerne har Peter Buch Christensen efterhånden været vidne til lidt af hvert. Set, hvor galt det kan gå, hvis opgaverne udføres af de forkerte fagkræfter, hørt de mange tvivlsspørgsmål fra alle led i byggeriet og oplevet, hvor afhængige både certificerede brandrådgivere og formænd for byggesjakket er af de rette kompetencer hos de øvrige aktører i byggefaserne.

- Der er mange detailkrav og nærmest ingen grænser for hverken bredden eller dybden i vidensbehovet. Derfor er der brug for specialiseret viden og sikkerhed for, at tingene bliver udført korrekt. En certificeret brandrådgiver skal vide noget om det hele, men skal samtidig kunne forlade sig på, at byggekonstruktioner er anvendt inden for deres klassifikation, at montagen er sket efter bogen, og at der er styr på de brandtekniske installationer og de øvrige tekniske forhold, siger Peter Buch Christensen og tilføjer:

»Der skal skabes bedre links mellem de forskellige faser i byggeriet.«

- Det samme gælder for formanden for byggesjakket, som har ansvaret for en lang række installationsområder som f.eks. de brandtekniske installationer, tv-overvågning og lysinstallationer – og derfor har brug for specialiserede fagfolk og kolleger at støtte sig op ad inden for de forskellige områder.

Udfordringer i alle byggefaser

Behovet for dygtiggørelse og efteruddannelse er gældende i alle byggeriets faser. Allerede i projekteringsfasen bør arkitekterne have bedre kendskab til brandtekniske installationer, brandkrav til materialer og konstruktioner og meget andet for at kunne tegne noget, der både er lovligt og bygbart. Det ville også reducere fejlrisikoen i den efterfølgende detailprojektering- og udførelsesfase.

- Som funktionsrådgiver oplever jeg problemer i alle faser af byggeriet. Den certificerede brandrådgiver udarbejder kontrolplaner og laver kvalitetskontrol undervejs i projektet for at sikre lovligheden og sikkerheden i byggeriet. Skal dette arbejde have den rette effekt, skal kontrolplanerne imidlertid være meget konkrete og bygge på tilstrækkelig viden om, hvor udfordringerne ligger i de forskellige faser af byggeriet. Ellers bliver der ikke tjekket op på de rigtige ting, og fejlene bliver ikke rettet, men tages med over i næste byggefase, siger Peter Buch Christensen og fastslår:

- Så der skal skabes bedre links mellem de forskellige faser i byggeriet. Der skal i højere grad benyttes fagrådgivere, der bl.a. kan understøtte de certificerede brandrådgivere, tegnestuer og entreprenører med relevant specialistviden. Og der skal fortsat være fokus på efteruddannelse til de udførende og øvrige aktører i byggeriet, som mangler viden om den samlede brandtekniske dokumentation, herunder brug af kontrolplaner. Kun på den måde undgår vi de mange fejl og de dyre regninger, når fejlene opdages til allersidst i byggeriet, siger han.

Se oversigt over faserne i et typisk brandteknisk byggeprojekt.

Peter Buch Christensen

Peter Buch Christensen

Funktionsrådgiver

Tlf.: 50 80 78 50

pbc@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

Relaterede kurser:

Efter kurset kan deltageren udføre mindre og enkeltstående brandtekniske installationer (passive og aktive).Deltageren får viden om Bygningsreglementets brandkrav og tilhørende vejledninger om præ-accepterede løsninger.Deltageren får viden om forskellige enkeltstående brandanlægstypers funktionalitet samt brandstrategi og brandteknisk teori, f.eks. brandtrekanten, brandforløb og brandspredning.Deltageren lærer at installere, idriftsætte, vedligeholde, fejlfinde og reparere mindre og enkeltstående brandtekniske elektriske installationer, herunder ABA (automatisk brandanlæg), AVA (automatisk varslingsanlæg, tone- og talevarsling), IVA (internt varslingsanlæg) AVS (automatisk vandsprinkleranlæg), og ARS (automatisk rumslukningsanlæg).Deltageren får en forståelse for Bygningsreglementets krav til dokumentation, kontrol og vedligeholdelse af brandtekniske installationer.Bemærk, at prisen er pr. dag.

Efter kurset kan deltageren udføre alle typer brandtekniske installationer på større og integrerede anlæg.Kurset indgår som godkendt uddannelse til at blive anerkendt som kvalificeret montør, jf. DBI-retningslinje 001.Deltageren får indgående kendskab til gældende love, bekendtgørelser og myndighedsvejledningers krav til bygningers brandsikring. Deltageren lærer at installere, vedligeholde, fejlfinde og reparere enkeltstående og integrerede brandtekniske installationer. Deltageren idriftsætter og gennemfører funktionsafprøvning af systemintegrerede anlæg ud fra et indgående kendskab til de forskellige enkeltstående brandanlægstyper og til sammenbyggede/integrerede anlæg, herunder ABA (automatiske brandanlæg). Deltageren har desuden kendskab til rumsluknings-, sprinkler- og vandtågeanlæg samt slangevindeinstallation.Deltageren kan medvirke ved akkrediteret funktionsafprøvning og systemintegrationstest. Deltageren kan udarbejde dokumentation samt vejlede brugere af brandtekniske installationer på baggrund af Bygningsreglementets krav til dokumentation, kontrol og vedligeholdelse af enkeltstående og sammenbyggede anlæg. Deltageren udarbejder dokumentation for egne kompetencer og deres grænser - herunder også, hvornår det er nødvendigt at inddrage mere sagkyndig bistand.Bemærk, at prisen er pr. dag.

Faglederkurset er en gennemgang af retningslinjernes forhold om praktisk udførelse af installationsarbejdet samt deltagelse i den endelige anlægsgennemgang med henblik på færdigmelding.

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING