Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Test dine røgalarmer på nordisk røgalarmdag

Udgivet: 30.11.2020


Årets kolde måneder er højsæson for brand i private hjem. Dine røgalarmer skal kunne advare dig, hvis uheldet er ude. Test alarmerne, inden du tænder julelys.


Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer.


- Røgalarmer kan være med til at redde liv. Men kun, hvis man løbende sikrer, at de virker. 1. december er en god anledning til lige at tjekke op på, om der mangler et nyt batteri, eller det er tid til en udskiftning. En røgalarm er en lille størrelse med en banal teknologi. Alligevel er den hvert år med til at redde mennesker fra at indebrænde. Vi ved aldrig, hvor brand opstår næste gang. Derfor en opfordring til at teste, siger forsvarsminister Trine Bramsen.


Beredskabsstyrelsen opfordrer til øget opmærksomhed

I de kolde vintermåneder opholder vi os mere indendørs, tænder levende lys og er mere i køkkenet, end vi plejer. Og det er netop i disse måneder, der oftest opstår brande i private hjem.


- Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. I år skal man også være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brandbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.


Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen kan dog reduceres ved at følge et par enkle råd såsom at sikre, at batterierne i alarmerne virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet.

Læs mere

Brande i private hjem


  • Knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet.
  • Brandvæsenet rykker årligt ud ca. 3.900 gange til brand i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne.
  • Der opstår årligt ca. 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet.
  • Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden skyldtes brug af levende lys, herunder i juletræet eller en juledekoration.
  • 75% af danskerne har røgalarmer opsat i deres hjem. Hvis du er blandt de 25%, der ikke har opsat en røgalarm, kan du gøre det nu og få et mere trygt hjem.


Kilde: Beredskabsstyrelsen


Vidste du det om røgalarmer?

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING