Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Velfungerende beredskab ved skyderiet i Field’s

Udgivet: 15. september 2022

Det danske beredskab kan mobilisere de nødvendige ressourcer til de scenarier, det er forberedt på. Og beredskabsplaner og øvelser er værdifulde, når tingene brænder på. Det viser den tragiske hændelse i Field’s i sommer.

Gem artikel Artikel gemt
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Skyderiet i Field’s i juli måned var et meningsløst tab af menneskeliv, da en formegentlig psykisk syg mand skød omkring sig med en riffel i storcenteret en søndag først på aftenen. Ti blev ramt af skud, og tre omkom. Hændelsen var voldsom, og beredskabets respons var omfangsrig.

- Man valgte hurtigt at trykke på storalarmen. Der blev sendt mange ressourcer til Field’s og på gaden i det hele taget. Det skete, så man hurtigt kunne danne sig et overblik, og fordi man gerne ville have de potentielt nødvendige ressourcer klar med det samme, siger Jesper Florin, der er leder af sikringsafdelingen hos DBI.

Ud over ca. 30 ambulancer blev der bl.a. hurtigt opstillet en mobil operationsstue ved storcenteret, og beredskabsstyrelsens mobile ledelses- og kommunikationsmodul ankom også hurtigt på en lastbil. Foruden det meget store opbud af politi ved Field’s blev der desuden omgående sendt betjente på gaden i hele København.

- Der var sandsynligvis stort pres på hos politiet, men der var meget hurtigt betjente på gaden for at skabe tryghed blandt befolkningen, siger Jesper Florin.

Reddere inde blandt de første

Det er vigtigt at have de ressourcer til rådighed ved en omfattende hændelse som den i Field’s. Men det er ikke altid, de når frem hurtigt nok.

- Ved hændelsen på Utøya havde politiet en helikopter til rådighed, men anvendte den ikke. Og betjentene på vej i båd havde motorproblemer. Ved Field’s lader det til, at beredskabet hurtigt og uden problemer havde adgang til de ressourcer, der var behov for, siger Jesper Florin.

Når man ser på indsatsen generelt, ligner det et forberedt beredskab, der også har lært af tidligere hændelser.

»Det var en voldsom hændelse, men den viser, at beredskabet, beredskabsplaner og øvelser virker. «
Jesper Florin

- For nogle år siden var det rutine, at reddere først kom til, når politiet havde sikret et område. Men ved Field’s så vi noget nyt – nemlig TEMS-reddere (Tactical Emergency Medical Service, red.), der kan gå ind med politiet, og som kom ind blandt de første for at stoppe blødninger og begynde redning. Det redder liv, siger Jesper Florin.

Ét er den aktive beredskabsindsats, men i disse tider står beredskabet også over for rygtedannelser og forkerte informationer, der spreder sig som en steppebrand via sociale medier.

- Folk streamede fra Field’s og viderebragte misinformation, fordi de overhørte radiomeldinger. De spredte forkerte tal for antallet af tilskadekomne. Men der er en grund til, at politiet ikke melder tal ud, før de er sikre, siger Jesper Florin og tilføjer:

- Misinformationen er med til at skabe mere nervøsitet i befolkningen, og det er en udfordring for beredskabet.

Erfaring betød handling

Det er ikke kun beredskabet, der har en plan for en hændelse med skyderi. Det har Field’s også. Og selvom det er dyrt at træne en evakuering af et helt storcenter, var der nogle ansatte i butikkerne, der havde prøvet det, og som handlede.

- Medarbejdere fra Starbucks og Bilka begyndte at få folk ud. Det skete, fordi der var nogle, der kunne guide og kendte nødudgangene. Så selvom det er dyrt, var det værdifuldt, at nogle havde prøvet det og vidste, hvordan man gør. I den situation bliver de medarbejdere til ressourcer. Er det for omfattende at afholde en øvelse med kunder, kan man jo også træne en evakuering uden, så medarbejderne bl.a. lærer at søge væk fra høje lyde, siger Jesper Florin.

Skyderiet ved Field’s

3. juli begik en 22-årig mand et skyderi i storcenteret Field’s i København S. Med en riffel skød han mod besøgende og medarbejdere og dræbte tre og sårede yderligere syv. Han blev efter kort tid anholdt af politiet og fremstillet i grundlovsforhør. Den sigtede skulle gennemgå en mentalundersøgelse og har siden været i forvaring på en lukket psykiatrisk institution. Han er i forvejen kendt i det psykiatriske system og forsøgte før skyderiet at række ud til Psykiatrifondens kriselinje.

Lær af øvelser og hændelser

Det centrale er, at man har en plan for, hvad man skal gøre, hvis en hændelse finder sted. Og så skal man løbende forholde sig til beredskabsplanen.

- Man skal træne den, så man lærer, hvilke ressourcer man har, og hvordan man skal bruge dem. Og man skal lære af de øvelser og eventuelle hændelser, der finder sted, og implementere det, man lærer i planen, siger Jesper Florin.

Håndteringen af pressen efterfølgende er også en del af en god beredskabsplan.

- Field’s var afdæmpede i deres reaktion og kommunikation og henviste fortrinsvis til politiet og beredskabet. Det tyder på, at man på forhånd havde gjort sig nogle tanker om det, og at Field’s ville lade politiet tage teten på kommunikationen, hvilket også er den klogeste beslutning, fastslår Jesper Florin og fortsætter:

- Det var en voldsom hændelse, men den viser, at beredskabet, beredskabsplaner og øvelser virker, siger han.

Nyt netværk for dansk højsikkerhed og -sikring

DBI har etableret et nyt fælles netværk inden for højsikkerhed og -sikring. Formålet er at samle aktører på tværs af sektorer og faggrupper i Danmark – og arbejde mod det fælles mål at beskytte mennesker, materiel og informationer uden at forstyrre drift, begrænse bevægelse eller skræmme samfundets borgere.

Som medlem af netværket får du:

Samarbejde og standardisering  Find ud af, hvad der rører sig internationalt. Hør om og vær med til at skabe nye standarder og best practices, der er relevante for dig.

Personligt netværk Mød gamle og nye kontakter på tværs af fagligheder og industrier. Deltag i forskellige typer af arrangementer.

Praktisk videndeling Oplev fordelene ved tværfaglig sparring. Vi udveksler erfaringer fra vores arbejde på området i både ind- og udland.

Forskning og udvikling Bliv opdateret på den nyeste forskning og udvikling relateret til højsikkerhed og -sikring. Få mulighed for at deltage i F&U-projekter.

Der blev hurtigt sendt mange ressourcer til Field’s og på gaden i det hele taget. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Beredskab
Jesper Florin

Jesper Florin

Afdelingsleder - Sikringsafdelingen Eksamineret Sikringsleder®, Certified CBCP, DRII

Tlf.: 51 35 37 07

jfl@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING